Et år i farger

Se for deg at du står på ett sted i et helt år. Fra 1. januar til 31. desember. Du holder i hånden en termometer og et fargekart. På formiddagen 1. januar, den første dagen, gjør du en måling, noterer ned hvor mange grader celcius det var. Så ser du på fargekartet og finner en farge som passer til målingen din. Jo varmere, jo mer rød. Jo kaldere, jo mere blå. Kanskje lager du deg en egen gradering av rød- og blåfargene mellom noe du anser å være fornuftig for det stedet du er på. Du fargelegger deretter en lang, men veldig tynn stripe hvitt papir med riktig farge.

Dette gjentar du seks timer senere, på ettermiddagen. Neste dag gjør du det samme, og dagen deretter, og dagen deretter. For hver stripe du fargelegger, limer du de ved siden av hverandre på et større ark eller gråpapir. Dagene går, ukene og månedene likedan. Til slutt kommer du til årets slutt og du har en bred stripete fargepalett med årets temperaturmålinger.

Okei, et slikt eksperiment trenger ikke å gjøres så manuelt med dagens hjelpemidler. Har du en pc og internett, og litt erfaring med programmeringsspråk, kan du hente ned alle slike historiske målinger for alle mulige steder i verden, og programmatisk generere disse fargestripene til et samlet større bilde.

Her er de siste seks årene på Andenes:

Kildekoden for å produsere slike bilder ligger på min GitHub konto.

Merk: Det er noen kommentarer i koden som du burde lese før du forsøker å kjøre det. Du må blant annet opprette en konto på frost.met.no. Jeg skrev programmet for å kjøre på min linux laptop med Imagemagick installert. Og ja, det er skrevet raskt og gælig, med rom for mange forbedringer.


Posted

in

by