Før og nå: Storgata i Tromsø mellom år 1930 og 2020

Min historieglade søster og jeg kom i snakk om gamle hus og historier i Tromsø, og hvor spennende det er å kjenne til historien til for eksempel en kafé eller spiseplass. lokalhistoriewiki.no er et ypperlig sted for å finne slik informasjon og jeg kikka litt på et par steder. Jeg kom til å tenke på Burger King i Storgata og lurte litt på hvordan det så ut. Et raskt søk i Google Maps ga meg adressen, Storgata 84. Dette slo jeg deretter opp i lokalhistoriwiki.no og der fant jeg både historie til bygget og gamle bilder.

Du kan lese historien på den siden, men en ting jeg la merke til var at huset opprinnelig tilhørte kjøpmann Peder Figenschou, og er et av de eldste i Tromsø. Huset ble i 1804 taksert til 2600 riksdaler (hvis du lurer på hvor mye det er, kan du se på denne siden) og var stedets dyreste.

Et av bildene på lokalhistoriewiki.no jeg likte litt ekstra godt var et bilde fra 1930-årene:

Det er et hyggelig bilde av Storgata, mot nord. En enorm stolpe med sikkert størm og telefoniledninger tar mye av bildet. Men til venstre ligger det som i dag er Burger King, den gangen Hotell Scandinavie.

For å se forskjellen da og nå, hva som har hendt på 90 år, måtte jeg spørre min søster om å ta et bilde av gata, fra omtrent samme punkt. Det gjorde hun gjerne og under kan du se resultatet og dra slideren mot venstre og høyre for å se forskjellen:

En liten avsluttende tanke. Tenk om noen i bildet min søster tok i Storgata i dag er etterkommere av noen i det bildet fra 1930… 😮