Ludo Junior – et brettspill fra 7-åringen min

Helt plutselig en morgen fikk min yngste sønn en innskytelse eller idé og tegnet et nytt brettspill på en serviett som lå på spisebordet i stua vår. Han så nok for seg noe helt tydelig og forklarte reglene som om han leste fra en instruksjonsmanual.

Reglene minte om Ludo og han sa at det var litt som Ludo, men ikke helt. Han hadde også nettopp perlet noen små firkanter i ulike farger, slik som i Ludo. Det kan hende at ideen hans startet litt før likevel.

Vi spilte en runde som tok bare fem minutter. En lettere variant egentlig, som ikke involverte like mye venting på seksere og kortere bane inn til mål. Det var heller ikke mulig å slå hverandre ut ettersom vi hadde hver vår bane inn til målet. Antall steg inn til mål ble tegnet opp ettersom det så ut til å passe inn, ca 12-14 steg. Mulig det ikke var like mange på de ulike banene heller, men det gjorde ingenting. Dette var en prototype, versjon 1.

Jeg synes dette var så kult og kreativt at jeg ønsket å ta det litt lengre for han. Jeg tegnet det inn digitalt i Inkscape.

Et fint utgangspunkt, men kanskje greit å rydde opp strukturen litt, selv om jeg også hadde lyst å holde den tegnede stilen litt. Jeg viste sønnen min at jeg tegnet det om littegranne i Inkscape for å fremheve banene og fargene litt.

Han synes det ble bra, men hadde litt forbedringer å komme med. Han ville at målet i midten også skulle ha farger.

Dette ble bra og symmetrisk. Jeg noterte meg reglene han hadde opplyst om når vi spilte første gangen og satte det sammen til et A3/A4-ark og gjorde samtidig banene litt tykkere. Jeg spurte sønnen hva spillet skulle hete og han sa “Ludo Junior”, et passende navn tenkte jeg.

Her er reglene i tekst:

Ludo Junior

En litt enklere og raskere variant av ludo. For 2-4 spillere, spilletid 5-15 minutter

Du trenger tre stk brikker i fire forskjellige ludofarger: blå, rød, gul og grønn. Bruk gjerne perler for å lage spillebrikkene. Hver spiller plasserer sine tre brikker i huset ytterst på brettet.

Første spiller kaster terningen og flytter første brikke inn mot midten etter antall øyne. Du trenger ikke en sekser for å få ut første brikke og må i utgangspunktet få første brikke i mål før neste kan tas ut. Får du derimot en sekser kan du ta ut en ny brikke og kaste på nytt. Du må ha nøyaktig antall øyne for å komme i mål. Har du flere brikker ute kan du velge hvem du flytter og det er lov å stable. Første å få alle tre brikkene inn i midten vinner spillet.

Lykke til, hilsen Elwin 7 år