Forskjellen på en nettside og en database

Ble spurt av en venninne om forskjellen på en nettside og en database. Her er mitt raske forenklet svar på chat til henne:

Nettside

En nettside er en presentasjon av data med hensikt å gjøre innhold tilgjengelig for oss. Dette kan være statisk innhold hvor det enkelt skal gi noe informasjon (andoyaspace.no) eller mer dynamisk innhold (facebook.com) innhold. En nettside er skrevet i kode, ofte en kombinasjon av HTML og CSS og hvis det er dynamisk innhold, noen andre programmeringsspråk i tillegg, for å kunne snakke med for eksempel en database eller andre kilder. Nettsider kan la deg hente ut og legge inn data i en database.

Database

En database er altså en strukturell lagring av data, ofte i form av noe som ligner tabeller, med både rader og kolonner. En database kjører ofte som en egen applikasjon på samme server/tjener som nettsiden vises fra. En database er ofte noe du aldri ser noe til, bare innholdet i den som kode skal snakke med. En nettside derimot er bygd opp av en struktur (HTML) og et visuelt uttrykk (CSS) for være appelerende for øyet vårt.

Dette kan sikkert formidles enda enklere og tydeligere, men for en slik hensikt tror jeg dette holder. Det kan også hende at noe ikke er 100% riktig, men tenker det er greit å gjøre det litt forenklet for å kommunisere forskjellen.