Retrosøndag med Warcraft og QBasic

Min første PC var en Olivetti PC med MS-DOS og en 80386 SX prosessor (det som kom før 486, som kom før pentium osv) og så omtrent slik ut:

olivetti

MS-DOS 6.22 og Windows 3.11 var på høyden da og med 28.8kbps modem ringte vi opp internett med telefonlinjen (ja, vi var ikke konstant på nett da). Slik hørtes et modem ut når det ringte opp internett:

 

Tidlig prøvde jeg QBbasic, en IDE (program for å skrive kode og kjøre den) for programmeringsspråket BASIC under MS-DOS. Jeg lagde enkle spill, enkle grafiske programmer og til og med melodier i QBasic.

Idag fikk jeg lyst å prøve QBasic igjen og på Ubuntu linux installerte jeg DOSBox slik:

sudo apt-get install dosbox

deretter lastet jeg ned QBasic herfra og la det i en mappe som jeg i DOS emulatoren kunne montere opp som en egen virtuell partisjon.

dosbox-startup

QBasic ser slik ut og ettersom jeg ikke huska noe av syntaksen måtte jeg slå det opp for å lage et enkelt lite program som følger:

qbasic

Programmet kan raskt kjøres med F5-tasten og jeg må si terskelen for å skrive kode og se resultatet er forbløffende lav. Kanskje QBasic kunne vært brukt mer for å lære unger å kode?

Jeg lastet også ned den førte versjonen av Warcraft, som nå er abandonware på nettet. Det fungerte kjempefint, kjørte med en gang i DOSBox, uten å gjøre noe som helst:

Mens jeg satt å spilte, kom mine to døtre på 7 og 8 år og spurte hva jeg spilte. De ville prøve og ble fascinert av spillet. De kunne hugge trær, grave etter gull i miner og bygge en by, nesten som Minecraft sa de 🙂

Fin retrosøndag!


Posted

in

by