Pappbriller fra Clas Ohlson imponerer

360, 3D og VR er to begreper som har eksistert lenge og mange har sikkert prøvd forskjellige headsets, VR-briller, IMAX, hjemmekinoanlegg eller sett 3D filmer på TV. Nå har også Facebook kommet med 360-video og 360-bilder direkte i strømmen. Google har også slått 360 på i Google Street View og YouTube.

Mitt første møte med VR var omtrent midt på 90-tallet i Tromsø på Narvsen midt i sentrum. Det var en omreisende VR-maskin som ble vist frem. En slik du står på, omsluttet av en ring, med hjelm og en joystick i den ene hånda. Jeg husker at jeg ble litt svimmel, men kunne med å bevege hodet overføre gyroskopiske bevegelser inn i den virtuelle verden skapt foran øynene mine. Jeg hadde en pistol i hånda og bevegde meg bortover en korridor.

virtuality202

Idag, 20 år senere kjøpte jeg nylig en VR-brille i papp fra Clas Ohlson til 79,-.

9339035320350

Med Androidtelefonen min kan jeg altså nå oppleve VR til en veldig bedagelig pris. Papp-brillene ble levert flatpakket og det tok meg 1 minutt å sette de sammen klar til bruk. Men før jeg kunne bruke brillene måtte jeg finne noe jeg kunne se på gjennom brillene.

Brillene har to linser som viser halve telefonskjermen til hvert øye, når du har satt telefonen inn i pappen. Du må altså ha en app eller tilsvarende som deler skjermen i to. Et raskt søk på “cardboard” på Google Play gir meg mange treff. Jeg installerer fire-fem apper som virker spennende, pluss Googles cardboard app (som jeg er usikker på hva er til til å begynne med).

I de fleste appene, med et par unntak føler jeg at bildet ikke er helt som det skal. Jeg ser litt dobbelt igjennom brillene og skjønner at noe må være satt opp feil. Det er et tannhjul nederst midt på skjermen i de fleste appene som lar meg endre Cardboard-innstillingene. Der blir jeg møtt med muligheten til å scanne en QR-kode som visstnok skal finnes på brillene, men det gjør det ikke. Hvis det hadde vært det, hadde jeg kunne satt opp telefonen med riktige innstillinger som matcher brillene og bildet skulle bli riktig og ikke lenger dobbelt.

Jeg søker litt på nettet og finner ingen QR-koder fra Clas Ohlson og skjønner ikke hvorfor de har bygd briller og ikke gjort dette tilgjengelig. Jeg søker litt til og finner et verktøy Google har gjort tilgjengelig, https://vr.google.com/cardboard/viewerprofilegenerator/

vr-cardboard-config

Her kan jeg sette opp riktige definisjoner på brillene, avstand mellom linsene og avstand mellom linsene og skjermen. Når jeg har gjort det, gitt det et navn og trykt lagre får jeg en URL som jeg skal åpne med telefonen. Jeg sender den til meg selv på epost og åpner den. Da spør telefonen om jeg vil åpne den i Googles Cardboard app (nå skjønte jeg hensikten med denne appen) og den bekrefter innstillingene. Når jeg nå åpner en av de innstallerte VR-appene er alt 100% riktig og behagelig VR/3D opplevelse for øynene.

Clas Ohlson Cardboard Config URL: http://google.com/cardboard/cfg?p=CgRIb3lkEhVDbGFzIE9obHNvbiBDYXJkYm9hcmQd9P3UPCU5tEg9KhAAAEhCAABIQgAASEIAAEhCWAA1lkMLPToIAAAAAAAAAABQAWAB

Bruk lenken over hvis du kjøper Clas Ohlson briller, så slipper du å sette de opp en gang til.

Her et 10 gratis apper jeg vil anbefale deg å prøve dersom du skulle gå til innkjøp av slike briller eller tilsvarende:

  1. Googles Cardboard app – Denne brukes til å sette konfigurasjoner på telefonen
  2. Dinosaur inngjerdet – Opplevelsen her er slik at du beveger deg automatisk, men der du retter øynene setter retningen.
  3. Dinosaurer i skogen – Her er det en automatisk omvisning i en skog full av forskjellige dinosaurer som står stille og puster. Du kan bevege deg rundt og se 360 i 3D, men ikke påvirke retningen du går i.
  4. Berg- og dalbane – En automatisk berg- og dalbanetur hvor du kan snu deg rundt og se alle veier.
  5. Vandring i underjordisk hule – Slik som de to over er det en automatisk vandring, men du kan snu deg fritt rundt og observere til behagelige lyder. Avslappende opplevelse.
  6. Fly rundt fritt på et område – Fly fritt med ditt eget fly. Flyet går den veien du retter øynene, enten det er opp, ned eller bortover. Du kan også vippe på siden.
  7. Omvisning i en vulkan – En automatisk omvisning på innsiden av en vulkan, men du kan snu deg fritt omkring og kikke på alt.
  8. Vandring i en landsby i forskjellige sesonger og tider – Denne er litt spennende fordi du kan sette i appens innstillinger hvilken tid på døgnet og hvilken tid på året du vil vandre rundt i en landsby. Du står stille, men kan ved å bruke en magnetknapp på siden av brillene (ikke støttet på alle telefoner) bevege deg rundt i landsbyen, en behagelig opplevelse.
  9. Google Streetview – Google har gjort slått på en funksjon i Streetview som deler bildet i to og du kan bevege deg rundt ved å bevege hodet. Du skal også kunne forflytte deg med en knapp, men det fungerte ikke på min telefon. Ikke helt 3D opplevelse, men får likevel følelsen av å være tilstede på grunn av gyroen.
  10. En omvisning i solsystemet – En fin omvisning av de forskjellige planetene og månene i solsystemet til en behagelig melodi. Tror denne er bedre på ekte 3D-briller.

Har du forslag til andre gode apper?


Posted

in

by