Pappatips #7 – Tull masse med ungene og se på barbiefilmer

Tull med ungene dine. Gjør det som faller naturlig. Jeg prøver ikke med denne artikkelen å fremme én riktig måte å bruke tid med ungene dine, men jeg tror at det er verdt å bruke tiden med de, selv om du kanskje aller helst ønsker litt ro og fred. Spesielt er tiden etter en A4 arbeidsdag veldig kort før de skal i seng. Her er vi hjemme klokka 16 og rundt 18-19 er det stelletid og i seng. Det er to-tre timer hvor det også skal spises et middagsmåltid.

Sett deg i hjem-modus på vei hjem fra jobb

Ungene kan nok være litt yr og slikt etter en lang dag på skolen eller barnehagen og foreldre kan slite litt med overgangen fra jobb-modus til hjem-modus. Jeg har funnet ut at det hjelper å mentalt forberede seg på vei hjem, forberede meg på at det kommer til å bli litt støyete og kanskje litt krevende når jeg kommer hjem, når jeg kanskje er mest sliten. Forsøk å være litt tilstede og hold deg våken i de to-tre timene det gjelder.

Få de til å le og lek på gulvet

Unger som ler er helt fantastisk og veier opp for alle våkenetter (om du ikke er overnaturlig og ikke har opplevd det). Finn ut hva som kiler de og kil de, helst daglig.

Hvis jeg er sliten etter en lang arbeidsdag og etter middagen setter meg på gulvet sammen med ungene, blir det straks koselig og hyggelig, noe som gjør det mye bedre. Bygg lego, lek med biler og togbane. Det kan glede ungene mye hvis du tar deg tid til å være på gulvet med de, leke med de.

En dinosaur i barbieverden

Bli med på rollespillet hvis de leker med dukker. Finn en dinosaur og kom inn i barbieverden deres som godzilla, det slår aldri feil. Andre ganger vil de kanskje være alene i rollespillet eller i leken, men jeg tror de ofte vil at du skal delta.

Spill et spill, pusle med de, eller tegne sammen er fint. Vær en hest og la de ri på deg bortover gulvet. Dra de på et teppe bortover gulvet, spesielt artig dersom det er glatt parkett.

Gutter liker hjul og sånn er det bare

Hvis du har jenter, vil du sikkert på et tidspunkt innse at ting er rosa og fluffete. Det blir dukker og barbie og mange små dillete ting. Gutter har kanskje en tendens til nøye seg med biler og lego. Jeg tror 100% på at det er en forskjell på kjønn. Jada, gutter og jenter kan leke med det samme, men det er likevel helt klare forskjeller. Vi har forsøkt å tilby dukkevogn og “jenteleker” til guttene våre, men de bryr seg rett og slett ikke.

Den største gutten vår krøp bortover gulvet til barbiehuset til jentene og åpnet det, mens vi fulgte nøye med uten å si noe. Av alle de tingene som var i huset, tok gutten ut bilen, kjørte rundt på gulvet, snurra på hjulene og parkerte til slutt tilbake i huset. Da ble jeg overbevist om at noen ting bare er genetisk.

Se på barbiefilm

Jeg har nok sett utrolig mye tegnefilm, barne-TV og barbiefilmer. Helt ærlig synes jeg barbie-filmene er kjempebra og jeg lever meg fint inn i de. Nå er det selvsagt ikke bare barbie-filmer, men andre ting også.

Lær deg navn på karakterer i tegnefilmer og barne-TV og snakk med de om det. Imponér de, overask de.

Ikke kjøp deg fri

Jeg kjenner godt #denfølelsen av å ha mest lyst til å surfe på telefonen, sitte på datamaskinen og gjøre unna ting jeg ellers liker å holde på med – skrive, programmere eller andre ting. Jeg tror ikke det er feil å sitte på en telefon eller data foran ungene, men hvis det blir hele tiden og du helst vil få tiden til å gå til de skal i seng er det ikke riktig. De trenger oppmerksomheten din.

Er ungene blitt så store at du vurdere å kjøpe de en telefon eller nettbrett bør du tenke litt på hvor mye tid de skal få til rådighet daglig. Jeg tror at unger potensielt kan bli sittende og det tror jeg ikke er så lurt for noen. Folk vil nok være uenige her. Det kan friste å gi de en dings slik at de underholder seg selv mest mulig, men da mister du verdifull tid med de. Jeg tror at du vil angre senere dersom du ikke bruker tiden med ungene mens de er små.

Er du i samme situasjon som meg akkurat nå, hjemme i permisjon, er det uansett nok av tid til begge deler, deg selv og barnet. Vinn-vinn 🙂