Pappatips #3 – Lag din egen vekstkurve for barnets første leveår

Alle de gangene jeg har vært på den lokale helsestasjonen, uansett hvor det har vært (vi har flyttet noen ganger), så slår det aldri feil: Helsesøster virker mistenkelig opptatt og nesten litt stolt av programvaren som viser vekstkurven til babyen, eller bare vekstkurven som tar med statistikk fra alle andre barn til sammenligning.

Selection_008.png

Skjemaet kalles Percentilskjema og følger vekt, hodeomkrets og lengde det første leveåret. Du kan laste det ned her om du ønsker det.

Jeg vet jo at barnet følger kurven slik som alle andre og er min baby diger, så ja, da havner plottene litt over snittet, men fortsatt innafor. Det er liksom ikke så enormt spennende eller nytt, men jeg pleier å følge med likevel.

Nå har jeg fire barn og jeg er mer interessert i statistikken i min egen familie enn med alle andre barn. Jeg har derfor satt opp et enkelt regneark hvor jeg kan legge inn data fra alle mine barns første leveår. Jeg måtte grave frem de gamle helsekortene og rådføre meg med kona for å få riktig tall. I tillegg la jeg inn hvor mange mnd de har vært når de har satt seg opp, begynt å krype, reise seg og til slutt gå. Dette siste mest for morro skyld.

Men data om vekt og lengde var morro å se hvordan de har vært i forhold til hverandre.

For eksempel ser jeg at nummer fire er ved 6mnd like stor som de andre var ved 12 mnd. Med andre ord er jeg hjemme med en kjempe..

Jeg har tømt regnearket og om du ser nytten i det kan du laste det ned her eller bruke som mal. Jeg har brukt Google Regneark til dette, men du kan like gjerne bruke Excel fra Microsoft eller LibreOffice/OpenOffice.


Posted

in

by