Hvorfor Wargames fra 1983 er en av mine topp fem favorittfilmer

Kona var ute og jeg benyttet anledning til å se en av mine favorittfilmer, Wargames fra 1983. Det er nok flere ting med den filmen som jeg liker, men for å nevne noen, så er det at det hele foregår på 80-tallet. Jeg er selv fra det tiåret, men var nok kanskje noen år yngre enn David, hovedpersonen i filmen. Han er på spillehaller og spiller arcademaskiner, noe jeg er stor fan av. Musikken er behagelig og ikke minst er han en nerd og utforsker internettet med en datamaskin (oppringt den gangen). Jeg tror jeg også kjenner meg igjen i måten han blir oppslukt av noe og må finne ut av det, selv om det tar lang tid.

Okei, jeg skal vise deg et par ting fra filmen; musikken, en hack han gjør og favorittspillet hans.

Musikken fra filmen

Først musikken. Det er spesielt sangen som heter Edge of the world, som forekomer et par ganger i filmen. Først med tekst og deretter på rulleteksten som instrumental. Den vekker fine minner og er beroligende synes jeg. Her kan du høre hele spillelisten fra filmen:

Albumet finnes også på vinyl faktisk.

Måten David fant datamaskiner i et bestemt område

Se på denne dialogen mellom David og ei jente fra klassen som han henger litt med:

Jennifer: What’s it doing?
David: It’s dialing numbers. Don’t touch the keys!
Jennifer: I’m not touching the keys.
David: Excuse me. This computer company is coming out with new games in a few months. The programs for them are still in their computer. I told my system to search for other computers in Sunnyvale, California. They answer with a tone that other computers recognize. Hear?
Jennifer: You’re calling every number in Sunnyvale? 

Wargames (1982)

David fikk datamaskinene sin til å ringe opp ALLE telefonnumre i et område (Sunnyvale), for å finne hvem av numrene som ble besvart av en datamaskin. For det betydde at han kunne koble til den med sin maskin over telefonlinjen. Han brukte et program som stod å ringte ett og ett nummer manuelt, i noe som virker som flere døgn.

I 2019 bodde det 152 770 mennesker i Sunnyvale. Fint at David hadde eget telefonnummer installert på rommet sitt, noe som kanskje ikke var så vanlig i 1982?

I dag er dette ikke lengre slik. Vi ringer ikke lengre opp internett, men er påkoblet hele tiden, hvis du ikke slår av Wi-Fi. Hvis jeg trenger å se IP-adressen til de maskinene i mitt lokale nettverk, kan jeg gjøre det på en lignende måte faktisk som David gjorde det. Jeg kan kjøre en kommando (nmap) i linux som ser på samtlige mulige IP-adresser i mitt lokale nettverk. Programmet eller kommandoen får svar fra maskiner i nettverket og etterpå har jeg en liste over aktive datamaskiner:

Arcadespillet som David spilte i spillehallen

David bruker nok en del tid på en lokal spillehall og begge tilfellene i filmen hvor vi ser det, er det på det samme spillet: Galaga

Som en fyr med dilla på arcademaskiner, så føltes det helt naturlig å laste det ned for å prøve ut på mine arcademaskiner. Morsomt og egentlig minte det meg om et annet gammelt spill (og sikkert mange andre tilsvarende) Star Force.

Hvis du ikke har sett filmen, anbefaler jeg den. Den er nok veldig høyt oppe på listen min, kanskje blant topp fem?

Den ser ikke ut til å være på så mange vanlige strømmetjenester, men Google har den på YouTube og Google Play. Du får late som du er tilbake på 80-90-tallet og stikke innom din lokale videosjappe og låne med deg filmen på VHS. Det ville antageligvis ha kostet mer enn det Google skal ha for det: 39,-