Midgard og Narnia ble skapt med en sang

Visste du at både Tolkiens Midgard (Middle-earth) og Lewis’ Narnia ble begge skapt med en sang? Vi ser på Tolkiens univers først:

I Ainulindalë (ainuenes kvad) i boken Simlarillion presenteres Ilúvatar (Eru), som er den skapende guden. Fra ingenting skaper han ainuene, en slags åndevesener som minner om den jødisk/kristne tradisjonens engler, hvorav noen senere blir kjent som valaene, som igjen skapte maiaene (for eksempel Gandalf) og andre åndevesner.

I Tolkiens univers er Arda det alviske navnet for hele jorda, og Midgard er et av kontinentene der, hvor handlingen i Hobbiten og Ringenes Herre foregår. Etter ønske fra llúvatar synger altså ainuene en sang sammen, som resulterer i at Arda skapes:

Ainuenes sang skaper Arda (og Midgard)

There was Eru, the One, who in Arda is called llúvatar, and he made first the Ainur, the Holy Ones, that were the offspring of his thought, and they were with him before aught else was made. And he spoke to them, propounding to them themes of music; and they sang before him, and he was glad … Then Ilúvatar said to them: ‘Of the theme that I have declared to you, I will now that ye make in harmony together a Great Music’ … Then the voices of the Ainur, like unto harps and lutes, and pipes and trumpets, and viols and organs, and like unto countless choirs singing with words, began to fashion the theme of Ilúvatar to a great music; and a sound arose of endless interchanging melodies oven in harmony that passed beyond hearing into the depths and into the heights, and the places of the dwelling of Ilúvatar were filled to overflowing, and the music and the echo of the music went out into the Void, and it was not void … Ilúvatar said to them: ‘Behold your Music!’ And he showed to them a vision, giving to them sight where before was only hearing; and they saw a new World made visible before them.

Silmarillion by J. R. R. Tolkien (chapter: Ainulindalë)

Hva med Narnia da?

Nå var det slik at Tolkien og Lewis var venner og begge med i en forening “The Inklings” og de leste ting de hadde skrevet for hverandre og diskuterte det.

Om Lewis ble inspirert av hvordan Tolkien valgte å skape Arda eller om det var motsatt, det er ukjent for meg i alle fall, men begge disse to store universene ble skapt med en sang.

Aslans sang skaper Narnia

Historien om Narnia begynner i London rundt år 1900, der to nabobarn Digory Kirke og Polly Plummer møtes … Onkelen til Digory har to ringer som ungene tar på seg og blir forflyttet til en skog med mange vanndammer. De oppdager at de forskjellige dammene fører til forskjellige verdener … Da de kommer frem, merker de at de har kommet til en helt tom verden i stedet … Litt etter hører de sang som ser ut til å føre til at stjernene kommer frem og sola begynner å skinne. Sangeren, den store løven Aslan, kommer snart til syne, og de ser hvordan sangen skaper liv i verden. Dyr, planter og resten av verden dukker opp av ingenting.

Drømmen om Narnia av C. S. Lewis

Hva med vårt univers?

Når dette gikk opp for meg, kunne jeg ikke la være å begynne å tenke på om dette var bevisst eller tilfeldig. Hvorfor skulle begge to velge å la skapelsen av sine universe skje ved hjelp av musikk?

Jeg vet at både Tolkien og Lewis var begge troende og veldig kjent med det kristne verdensbildet og bibelen. Begge to var også historikere og litteraturprofessorer og kjente godt til gamle skrifter og tolkingsmetoder.

Musikk har opp gjennom tiden også hatt en veldig sentral rolle blant mennesker og alle kjenner seg nok igjen i hvor viktig musikk er i hverdagen og til å påvirke humøret og sinnet.

Gud skapte verden vår med sang?

Bibelen har to skapelsesberetninger og det er kanskje lett å tenke at disse er motsetninger, men da bør du kikke litt nærmere og ha litteraturkunnskaper i bakhodet. Det skal ikke jeg skryte på meg, men en teolog som heter Timothy Keller foreslår at flere historier i det gamle testamentet er nedskrevet parvis. Én som historisk beretning og én i lyrisk form, som en sang eller salme eller dikt. Dette mener Timothy også gjelder Genesis 1 og Genesis 2, de to stedene skapelsesberetningene står i begynnelsen av bibelen. Den andre er en historisk beretning og den første en sang. Under kan du høre Timothy snakker om dette i en tale som heter “The Song of Creation”:


En sang?

Det står også i bibelen at Gud skapte med å ytre ord. Han sier ting, og deretter blir ting skapt. Kan Gud ha sunget? Det står ikke noe om han gjør det, men kan det ha vært slik? Hvorfor ikke?

Det er en litt spennende tanke. Sang har vært og er viktig for Gud også, noe vi ser gjennom hele bibelen. Musikk har kraft og virkning, det samme har ord vi sier. Kanskje har Arda, Narnia og vårt univers det til felles. Kanskje mente Tolkien og Lewis det også? Hvem vet.

Kilder

  • Drømmen om Narnia av C. S. Lewis
  • Silmarillion by J. R. R. Tolkien
  • https://books.google.no/books?id=4OfWWfRDAXcC
  • https://no.m.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%B8mmen_om_Narnia
  • https://no.m.wikipedia.org/wiki/Silmarillion
  • https://no.m.wikipedia.org/wiki/Arda
  • https://youtu.be/ClRGMCnimgo?t=379