Hvordan bruke talesyntesen på en nettside til lese hva som helst

I denne artikkelen skal jeg vise deg hvordan du kan bruke talesyntesen på enkelte nettsider til å lese opp hva du måtte ønske.

Talesyntese på nettsider

Noen kommunale sider og andre sider bruker en talesyntese fra http://leseweb.dk. Denne talesyntesen er installert på nettsidens server i form av et javascript. Når du markerer teksten og trykker spill av, sendes teksten til Danmark og kommer tilbake som lyd i høyttalerne dine.

Eksempler på dette er:

  • www.globalskolen.no
  • www.tromso.kommune.no

Hva er talesyntese?

For å bruke ord direkte fra Wikipedia: “Talesyntese, syntetisk tale eller kunstig tale er et tekst til tale system. Tekst som vises på en dataskjerm kan ved hjelp av et skjermleserprogram og en enhet for syntetisk tale bli opplest med en kunstig stemme. Det finnes eldre systemer som gjør dette helt syntetisk mens nyere systemer bruker lyder generert av en naturlig menneskelig stemme.

Endre innholdet på siden med utviklerverktøy

Jeg bruker utviklerverktøyet i Google Chrome, men de fleste nettleserne har et tilsvarende innebygd verktøy. Det fine med et slikt verktøy er for eksempel at du kan endre på CSS og HTML i en hvilken som helst side og se resultatet direkte.

Det er det jeg har gjort her. Jeg har rensket Tromsø Kommune sine sider (slik den vises i min nettleser selvsagt) og erstattet det med en enkel paragraf som jeg har lagt inn en eksempeltekst fra Wikipedia (1).

Ta opp lyder du hører

Du kan ta det litt lengre og faktisk ta opp lyden som spilles av i høyttalerne, ruten den tilbake og skrive det til en fil. Det kan du for eksempel bruke Audacity (2) til. Jeg har ikke dette med i denne artikkelen.

Kilder:

1. http://no.wikipedia.org/wiki/Talesyntese
2. http://manual.audacityteam.org/o/man/tutorial_recording_computer_playback_on_linux.html