Eventyrstigen – et hjemmelaget eventyrlig stigespill

Det er påske. Noen forbinder kanskje påsken med brettspill. I så fall er dette noe for deg. For litt over ett år siden designet vi en egen versjon av et stigespill, med litt andre utfordringer enn normalt.

Vi spilte dette spillet denne påsken og da fikk jeg lyst å designe en ny versjon. Denne gangen måtte vi ta det litt lengre. Ikke bare stiger og spesielle felt. Sammen med den ene sønnen min, satte vi opp en liste over ting vi kunne legge inn i dette nye stigespillet. Litt mer utfordrende. Land på et felt og ta ti armhevinger eller stå på ett ben lengst av alle spillerne. Land på et annet felt og stå over hele to runder.

Men det mest spennende kaller jeg underspill. Ikke som Henrik Wergeland brukte det, men litt mer som Inception-filmen (flere lag med virkeligheter). Land på et felt og gå midlertidig ut av stigespillet for å avgjøre en kamp i et annet spill, før stigespillet fortsettes. Et spill i spillet, et spill med flere underspill.

Et felt tar to av spillere inn i en stein-saks-papir runde. Et annet felt tvinger alle spillerne til å spilleYatzy, et annet lynsjakk. På denne måten vil stigespillet ikke lengre bare handle om å nå målet, toppen av stigen, men bekjempe og møte utfordinger og eventyr hele veien. For at det skulle minne litt om stigespillet, er det også lagt inn noen stiger som enten tar deg frem eller tilbake.

Jeg følte at dette spillet behøvde et ark med regler også, for å forklare utfordringene og underspillene litt ekstra.

Jeg printet ut spillebrettet i A3 og spillereglene i A4. Jeg klipte til kantene på brettet og limte det på en papp-plate for å avstive det litt. Vi var tre stykker i betatest-gruppen og spilte gjennom det.

Vi fant umiddelbart noen få forbedringspotensialer i reglene. Blant annet at det burde være en maksgrense på hvor mange gang man orker å spille yatzy på rad. Det var en fare for å at det ble flere og derfor satte jeg en maksgrense på én gang per spillerunde. Regelarket er oppdatert og hvis du har lyst å prøve deg, kan du laste ned brettet og reglene i PDF her og prøve selv. (Alle illustrasjonene og brettet er laget i Inkscape av meg).