En ny titt på det finurlige fenomenet “kvadratrotord”

Jeg blogga for en god stund siden om en matematisk finurlighet jeg leste om på futilitycloset.com, noe som de kalte root words. Jeg ga det da et norskt navn kvadratrotord. Jeg tror ikke det ordet finnes allerede. Av en eller annen grunn så fascinerte denne underlige egenskapen til tall og språk meg med en gang, slik som selvtall og selvprimtall.

Kort fortalt er kvadratrotord dette: Hvis jeg skriver et gitt tall med bokstaver, og antall bokstaver er det samme som kvadratroten av det gitte tallet, da er tallet et kvadratrotord.

Tallord er flere ting, men også når du skal skrive et tall med bokstaver, for eksempel tre hundre og seksti-en. 361 når det skrives med norske bokstaver består av 19 bokstaver. Kvadratroten av 361 er akkurat 19. Da sier vi at 361 er et kvadratrotord.

Et annet eksempel er en hundre og tjue-tre million, fire hundre og femti-seks tusen, syv hundre og åtti-ni (67 bokstaver) som IKKE er et kvadratrotord fordi 67 er IKKE kvadratroten av 123456789.

Jeg kom nylig til å tenke på dette igjen, så jeg skrev et lite dataprogram for å sjekke om et bestemt tall er kvadratrotord, men også sjekke en rekke tall, både på norsk og engelsk.

Dette er et eksempel på hva en datamaskin kan gjøre MYE raskere enn et menneske ville klart. Jeg kan nå sette maskinen i gang med å lete etter slike finurlige tall, men jo større tallene er, jo lengre tid tar det å sjekke.

For eksempel tok det på min laptop 20 sekunder å sjekke alle tallene under 100 000. Det er likevel sykt raskt når du tenker på det. Men skulle jeg lete etter tall opp til 1 000 000 000 (1 milliard), ville det tatt en del lengre tid.

Så, hvilke slike kvadratrotord finnes på norsk og engelsk opp til 100 000? Her kjører jeg dataprogrammet på norsk og engelsk og finner følgende tall:

På norsk:

  • førti-ni (49) er et kvadratrotord fordi 7 er kvadratroten av 49
  • tre hundre og seksti-en (361) er et kvadratrotord fordi 19 er kvadratroten av 361

På engelsk:

  • eighty-one (81) er et kvadratrotord fordi 9 er kvadratroten av 81
  • one hundred (100) er et kvadratrotord fordi 10 er kvadratroten av 100
  • five hundred and seventy-six (576) er et kvadratrotord fordi 24 er kvadratroten av 576