Balast på vingene hjelper øyenstikkere å fly

Øyenstikkere (dragonfly på engelsk) er fascinerende insekter, og ikke minst store. I Nord-Norge hvor jeg bor, er ikke insekt normalt så store, men øyenstikkerne er det.

Mine foreldre kom på besøk en dag og etter en stund så jeg at det satt fast noe i grillen på bilen deres. Jeg undersøkte det nærmere og da så jeg at det var en død øyenstikker. Jeg tok den forsiktig av og den var helt intakt. Det var da jeg skulle oppdage noe nytt med dette spennende insektet.

Mobilfoto

Jeg la merke til en detalj som jeg tidligere ikke har sett eller tenkt noe over, den lille brune flekken nesten ytterst på hver av de fire vingene. Et raskt søk ga meg litt mer informasjon om disse merkene:

Vingene er smale med tallrike langsgående og tverrgående ribber. De langsgående ribbene ligger vekselvis høyt og lavt slik at vingen i tverrsnitt får en trekkspillignende fasong. Denne fasongen øker vingestyrken og virker sannsynligvis også inn på vingedynamikken. Hver vinge har vanligvis et farget vingemerke (pterostigma) på framkanten nær vingespissen.

artsdatabanken.no
Mobilfoto

Denne balasten eller ekstravekten (pterostigma) har en funksjon, og noen eksperimenter har vist at det hjelper insektets glideegenskaper:

Experiments have shown that the pterostigma, being heavier than surrounding areas of the wing, helps the insect when gliding. In particular, the pterostigma reduces vibrations within the wing.

microcosmos.foldscope.com

En slags stabilisator med andre ord. Helt utrolig fascinerende!

Kilder:

  • https://artsdatabanken.no/Pages/133473
  • https://microcosmos.foldscope.com/?p=161841

Posted

in

by