Alle ting er i bevegelse hele tiden

Har du tenkt på at det mest naturlige for alt som finnes i dette universet, inkludert oss mennesker, er å være i bevegelse hele tiden? Hvis du har jobbet og gjort masse en dag er det godt å sette seg ned litt. Men er du egentlig i ro?

Mennesker og store galaksehoper

Du som menneske har alltid bevegd deg. Du har aldri vært i rolig tilstand. Enten forflytter du deg selv her på jorden av egen fri vilje, fra sofaen til kjøkkenet eller bortover gaten, eller så er du med som ufrivillig medpassasjer på planeten når den roterer rundt sin egen akse.

Skulle ikke det være nok, går jammen jorden i bane rundt solen også, og da er du med enten du vil det eller ikke.

Jorden går i bane rundt solen

Solen med alle planetene sirkler i tillegg rundt et større punkt, nemlig sentrum i melkeveien, galaksen som vi er en del av. Melkeveien forflytter seg igjen i forhold til andre galakser i verdensrommet, gjerne i klynger kalt galaksehoper.

Fortere og fortere

Jo lengre ut vi går, fra bevegelser på menneske-nivå til store ting ut i rommet, jo fortere beveger alt seg.

Vi går for eksempel i omtrent 5-10 km i timen, vi kjører bil i 60 km/t, et passasjerfly på omtrent 700 km/t, mens jorden snurrer rundt sin egen akse med en fart på 1600 km/t. Jorden snurrer deretter rundt solen med en fart på over 100 000 km/t og solsystemet rundt melkeveien med en fart på 800 000 km/t.

Det får meg til å tenke på en sang av den norske visesangeren Odd Børretzen – Fortere. Sangen begynner slik:

Alt går så fort i våre dager. ikke bare tiden, ikke bare flyet til America, biler, tog og båter, ikke bare musikk. Japanerne har fått tiden ned til fire minutter og femten sekunder på en avspilling av Beethoven’s femte symfoni. Så fort går det. Alt går fortere.

Odd Børretzen

Alt beveger seg, noe fortere enn andre ting. Vi merker heldigvis ikke at jorden snurrer eller at solen og planetene går i rasende fart rundt melkeveien. Dette var noe av alt det som Einstein oppdaget og skrev ned i sine teorier om relativitet.

De små ting er også i bevegelse

Går du til de små ting, ned på atomnivå, er ting heller ikke i ro. Atomene er for eksempel langt fra rolige. Heldigvis merker vi ikke noe til det heller.

Alt er altså i bevegelse hele tiden, smått eller stort. Helt siden universet ble til, har ting vært i bevegelse. Det naturlige for oss mennesker og faktisk alle ting er altså å bevege seg. Ingenting står i ro, har stått i ro eller vil stå i ro, noensinne!


Posted

in

by